Lee DeWyze je le z dvema odstotkoma razlike v glasovih premagal Crystal Bowersox in tako postal zmagovalec devete sezone Ameriškega idola.

Štiriindvajset letnik, doma iz Illinoisa, se z glasbo ukvarja že od najstniških let. Pri petnajstih se je z razlogom, da bi si kupil prvo kitaro, zaposlil kot prodajalec barve, kjer je delal še do nedavnega. Občasno je na delo prinesel svojo kitaro s katero je zaposlenim krajšal čas.

Z uspešno prestano avdicijo so se mlademu pevcu pričele uresničevati sanje. S svojim glasom in prikupno-plahim pristopom je našel pravilno kombinacijo, s katero je iz tedna v teden navduševal mnogo ljudi.

V finalu sta med seboj tekmovala Lee in Crystal. Zapela sta 3 pesmi: najboljšo pesem sezone po lastni izbiri, pesem, ki jo je izbral producent oddaje, Simon Fuller, ter skladbo, ki bi postala prvi singel zmagovalca.

Lee je tako zapel The Boxer (Simon & Garfunkel), Everybody Hurts (R.E.M.) in Beautiful Day (U2). Crystal pa je svoje vokalne sposobnosti pokazala s skladbami Me and Bobby McGee (Roger Miller), Black Velvet (Alannah Myles) in Up to the Mountain (Solomon Burke).

Razglasitev rezultatov je potekala v Nokia teatru v Los Angelesu. Med dvournim prenosom je nastopilo veliko znanih imen glasbene industrije: Christina Aguilera, Carrie Underwood, Janet Jackson, Joe Cocker, Alice Cooper, Chicago in drugi.

Večino nastopov so otvorili TOP 12 tekmovalci z raznimi priredbami, nakar so se jim pridružili originalni izvajalci.

Oddaja je bila poleg razglasitve rezulatov namenjena tudi Simonovemu slovesu. Na njegov račun so se vrstili razni humorni video vložki ter šale, ki so jih pripovedovali povabljenci. Presenečenje večera je bil govor Paule Abdul ter nastop zmagovalcev prejšnjih sezon, vključno z ostalimi tekmovalci, ki so uspeli v svetu glasbe. Tako so Kelly Clarkson, Rubben Studdard, Fantasia Barrino, Carrie Underwood, Taylor Hicks, Jordin Sparks, Kris Allen skupno s še drugimi finalisti zapeli pesem Together We Are One.

Oddaja je z razglasitvijo rezultatov zaključena. Sledi poletna koncertna turneja, na kateri se bo predstavilo vseh 10 top finalistov. Kljub Leejevi zmagi ni dvoma, da si bo tudi kateri izmed izpadlih tekmovalcev ustvaril uspešno glasbeno kariero. Možnosti za to je veliko, odvisno seveda od tega, koliko truda in napora je vsak posameznik pripravljen vložiti.

Spodaj lahko že prisluhnete Leejevemu prvemu singlu z naslovom Beautiful Day, ki ga v originalu izvaja skupina U2.


Komentiraj