Občina Piran v soorganizaciji z Avditorijem Portorož in RTV Slovenijo prirejajo 32. Festival Melodije morja in sonca 2012. Ta bo v soboto, 7. julija 2012, v Amfiteatru Avditorija Portorož s pričetkom ob 21. uri in neposrednim televizijskim prenosom na prvem programu nacionalne televizije ob 21.30.

Festival Melodije morja in sonca je v svoji dolgi zgodovini doživel že marsikaj; tudi padce in ponovne vzpone. V (že) davnih sedemdesetih letih se je festival začel na Tartinijevem trgu v Piranu, se preselil v Portorož, nato za kratko obdobje v Koper in končno spet v Portorož, kjer je tudi ostal, vse do danes.

Umetniški vodja letošnjega festivala Slavko Ivančić in vsi, ki festival oblikujejo in pripravljajo, so se odločili za svežino in radost s pridihom mediteranskega melosa. K sodelovanju so prav zato povabili 7 avtorjev, ki so posebej za festival pripravili skladbe in jih bodo izvedli Danilo Kocjančič & Friends, Nuša Derenda, Eva Boto, Rudi Bučar & Istrabend, Vlado Pilja, Saša Lendero in Irena Vrčkovnik. Drugih 7 skladb oziroma izvajalcev je izborna komisija v sestavi Mojca Menart, Slavko Ivančič, Ivo Umek, Lada Tancer in Lean Klemenc izbrala med prijavami na javni razpis za sodelovanje na festivalu. To so Jerica Haber, Kr´ en brass band & Tulio, Mambo Kings, Matjaž Jelen, Tvoj glas, Polona Furlan in Enzo Hrovatin.

Poseben šarm bo festivalu vdihnil šov program, ki ga bodo sooblikovali Oto Pestner, Alenka Godec, 6pack Čukur, Klapa Solinar in Lea Sirk ter plesna skupina Maestro. K sproščenemu in prijetnemu vzdušju bodo zagotovo prispevali tudi voditelji Lorella Flego in Boštjan Romih ter Katja Pišot.

Izvajalci se bodo potegovali za Veliko nagrado MMS 2012 in nagrade strokovne žirije za besedilo, aranžma, glasbo, izvedbo ter za obetavnega izvajalca oz. avtorja. Velika nagrada znaša 3.000 eur, podarja jo Občina Piran; zmagovalci strokovnih nagrad bodo prejeli po 500 eur bruto ter blagovne nagrade (snemalne ure v glasbenem studiu in darilni boni Benardin Group d.d., Kompas d.d., Aerodrom Portorož d.d. in AMZS d.d. PE Center varne vožnje).

Pri izboru nagrajencev bodo poleg strokovne žirije sodelovali tudi poslušalci s telefonskim glasovanjem, občinstvo v Amfiteatru z posebnimi glasovalnimi vstopnicami ter pet radijskih postaj (Radio Koper, Radio Maribor, Radio Slovenija 1, Radio celje in Radio Murski val).

Strokovno žirijo sestavljajo: Patrik Greblo, Miša Čermak, Lean Klemenc, Mojca Menart in Matjaž Murko. Režijo in scenarij prireditve pripravlja Ksenija Murari, režiser tv prenosa je Samo Milavec.


Komentiraj